Budapest Maraton történelem (1984-2018)

Az első 33 év

 

A Hőskor – maraton a szocializmusban – 1984-1988

  1. IBUSZ Maraton – 1984. április 14.

1984-ben néhány magyar sportszervező a külföldi példák alapján megálmodta Budapesten is a „mindenki maratonját”. Ez előtt is rendeztek klasszikus távú versenyt Magyarországon, de csak atléták indulhattak rajta. Már az első évben 18 országból érkeztek futók, összesen 625 férfi és 25 női célba érkezőt jegyzett fel a korabeli krónika. Már az első versenyen kiadtak műsorfüzetet, a végén pedig eredménylistát és pólót!

 

 

Az első budapesti maraton félmaratoni betétszámát az angol Hugh Jones a nyerte, aki azóta az AIMS főtitkára és a Distance Running főszerkesztője. Hugh Jones várostervezői tanulmányai alatt ösztöndíjasként 10 hónapot Budapesten töltött. Az AIMS szervezetét képviselő hivatalos pályahitelesítőként rendszeresen járok Budapestre. Nem az angolos udvariasság mondatja velem, de a három Duna-hidat, a Parlamentet és a Tudományos Akadémiát is érintő magyar futóútvonalnál kevés szebb akad, vagy talán nincs is annak párja! – mondta az idén 60 esztendős, négygyermekes családapa, aki 1982-ben a brit futók közül elsőként nyerte meg a londoni maratonit, és aki éppen három évtizeddel később a londoni olimpiai játékok versenypályájának egyik tervezője és hitelesítője volt.

 

Futás mindenkinek!

Már az első Budapest Maratonon sem 42 kilométeres táv volt csak, hanem félmaraton is, és a Budapest Maratonokon végig megmaradt, hogy egyben futófesztivál is. 1996-tól a félmaraton önálló versennyé vált más időpontban, de 1998-tól már megjelent a maraton mellett a 8 kilométeres betétszám, a Minimaraton is. A váltóversennyel 1999-től gazdagodott a rendezvény, míg az Unicumnak számító 30 km-es betétszámot 2006-tól rendezik meg. A 30. Budapest Maratonon pedig mindezek mellett lesz egy 10 kilométeres verseny is!

 

1986-tól már AIMS verseny!

 

1986-banelsőként a Kelet-Európai maratonok közül – a Budapest Maratont tagjai közé fogadta az AIMS! 1987-től érmet is kapott minden maratoni távon célba érő futó.

 

 

A rendszerváltás évei – 1989-1995

 

1989-ben először rendezte a maratont az az év elején alakult Budapest Sportiroda, amelyik BSI néven a mai napig is a rendezője az eseménynek! 1993-ban a négy távon összesen 11 és félezren indultak. Ebből a maratonon 1074-en értek célba. 29 országból érkeztek vendégek, díszvendégként pedig a New York City Maraton főszervezőjét, Fred Lebow-t hívták meg a szervezők, aki a félmaratonti távot futotta le.

 

 

1994-ben és 1995-ben szünetelt a Budapest Maraton, mert a megszokott magas nemzetközi színvonalhoz nem volt meg a megfelelő pénzügyi támogatás. Az állam kiszállt a támogatók közül, és a piaci szereplők még nem fedezték fel a Budapest Maratonban rejlő lehetőségeket, ám 1996-tól példátlan sikerként a SPAR csoport állt támogatónak a Budapest Maraton mellé, és húsz éve töretlen az együttműködés!

 

Az újjászületés – 1996-2004

 

1996-tól önálló versennyé vált a Budapest Maraton félmaratoni betétszáma más időpontban, és a Maraton is átkerült őszre és 1998-tól a versenyközpont a Városligetbe, a Hősök teréhez. A főtámogatóval kötött hosszú távú megállapodásnak köszönhetően a budapesti maratonok új korszaka következett: a verseny szolgáltatásai minden további évben egyre magasabb színvonalon szolgálták a futókat.

 

 

 

A nagy verseny – 2005-2014

2010-ben ünnepelte a SPAR Budapest Nemzetközi Maraton® Fesztivál 25. versenyét, amelyet az eső mosta ugyan, de elmosni nem tudta.

 

 

 

  1. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál – 2015. október 11.

Bár reggel eső fogadta az Ötvenhatosok terére érkezőket, mire a 42 kilométeres versenyre készülők közül mindenki átvette a rajtszámát, átöltözött és bemelegített, gyakorlatilag elállt az égi áldás, s ezután már csak enyhe csöpörgés kísérte a 27860 nevezőnek azt a részét, aki vasárnap állt rajthoz a 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon.

 

évszám198419912000200520112014201520162017
maraton  befutó6509992444279229844348560449695415
teljes fesztivál-létszám1233182910800152001635023450278602800431920

 

  1. SPAR Budapest Maraton Fesztivál – 2016. október 9.

28 ezer fős futótömeg részese lehetett, aki rajthoz állt a 31. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamely távján. Az esemény végül ismét rekordot döntött, s számos első maratonistát, illetve hírességet vonzott.

 

  1. SPAR Budapest Maraton Fesztivál – V4 Futóhétvége – 2017. október 14-15.

A rekordok eseménye volt a 2017-es SPAR Budapest Maraton Fesztivál – V4 Futóhétvége. Először is a két nap alatt 31920 nevezőt számláltunk minden idők legnagyobb hazai futóversenyén. A résztvevők 11 féle versenyszámban állhattak rajthoz. Szombaton 5,5 órán át dübörgött a futólépésektől a Városliget, vasárnap ugyanennyi időt töltöttek futóink Budapest legszebb részein.

 

 

33. SPAR Budapest Maraton Fesztivál – 2018. október 6-7.

 

Minden idők legnépesebb magyarországi szabadidősport eseményét ünneplik a futók

 

A hétvégi 33. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál – V4 Futóhétvégét rendező Budapest Sportiroda (BSI) bejelentette, hogy  31920 futót regisztráltak a hétvégén, azaz messze  megdőlt a korábbi nevezési rekord, mely akkor kicsivel haladta meg a harminc ezret!  Az új rekord annyit jelent, mintha Szekszárd minden egyes lakosa jelentkezett volna a versenyre. Így minden idők legnépesebb magyarországi szabadidősport rendezvényére került sor Budapesten!

Rekord született a külföldi nevezők számában is, a két nap során 81 országból 5400-an érkeztek Budapestre. A maratoni mezőny 40 %-a külföldi volt. Jöttek futók Új-Zélandról, Chiléből és Costa Rica-ból is. Magyarországról 1033 településről érkeztek jelentkezések, azaz minden harmadik településről. A legidősebb induló a 84 éves Kenyér Imre volt.

Csodálatos őszi melegben telt a délelőtt, aminek a hatalmas szurkolósereg minden tagja nagyon örült, de a futóknak igen kedvezőtlen volt az idő.  A rajtnál még csak 16 fok volt, de hamar felkúszott a hőmérséklet 22 fokra, ami nem túl ideális a futáshoz. A 10 km-en hatalmas küzdelem zajlott a korábban olimpián is indult maratonfutó Kovács Tamás és az ausztrál Marantelli között. Végül célfotó döntött a két atléta között, azonos idő mellett az ausztrálé lett az elsőség.

Kovács Tamás: Sajnos az utolsó ezer méteren a kelleténél jobban elengedtem az ausztrál fiút, és bár az utolsó 100 méteren megcsináltam azt a ritmusváltást, amit terveztem, de még ő is tudott egyet ráváltani, ezért mér nem maradt időm megelőzni.

Michael Marantelli (ausztrál, férfi győztes): Igazán jól éreztem magam ma délelőtt,  nyaraláson vagyunk a barátnőmmel Budapesten. Első alkalommal járunk az országban, és egy hirtelen döntés eredménye volt a nevezésem. Korábban futottam már jobb időt is ezen a távon, azonban ne feledjük, elsősorban nyaralni érkeztem ide.

A maratonon Józsa Gábornak sikerült megvédenie az elsőségét, negyedszerre szakította át elsőként a célszalagot és ezzel beérte az eddigi egyedüli négyszeres győztest Rezessy Gergelyt. A dobogós  sorrend végül megegyezett a tavalyival.

Józsa Gábor (férfi győztes): 35km-nél sikerült végképp ellépnem az ellenfelektől, utána már csak magamra kellett koncentrálnom. A combomban volt egy kis izomfáradtság, ez az utolsó kilométereken erősen befolyásolta a tempómat, ráadásul a Városliget utolsó szakaszán a burkolat sem az igazi, ami külön terheli ezt az izmot. Ennek ellenére a mai lett a legjobb időm Budapesten,s ennek  nagyon örülök.

A nőknél élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte a pécsi Szabó Tünde, aki az ötszörös magyar bajnok Staicu Szimonát előzte meg. A 46 éves, olimpián is szerepelt Staicu már a verseny előtt bejelentette, hogy élete 40. maratonjával vasárnap búcsúzik el a versenyszerű maraton futástól.

Szabó Tünde (női győztes): Az elejét nagyon megfutottam, szinte azonnal elléptem a női mezőnytől, utána már a férfiak tempójából próbáltam erőt meríteni. Nagyon örülök, hogy rajt-cél győzelmet arattam. Összességében nem volt nehéz a verseny, 14 kilométer után már éreztem, hogy végig bírni fogom.

Hírességekben sem volt hiány, a maratonon futott Németh Balázs, Náray Balázs, Vígh András, Mucsányi Marianna, az MTVA munkatársai, Ferenczi István egykori válogatott labdarúgó, Nagy Balázs, a győri Nemzeti Színház és a Madách Színház művésze. A két nap során ott volt a mezőnyben a 11 táv egyikén a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Storcz Botond és Szabó Gabriella, a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergő, az olimpiai ezüstérmes  kajak négyesből Kulifai Tamás, Paumann Dániel, Tóth Dávid, Kozma Dominik világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó, Verrasztó Dávid kétszeres világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok úszó, Bernek Péter rövid pályás világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok úszó, valamint Dombi Rudolf olimpiai és Európa-bajnok kajakozó voltak. Futottak a show világának hírességei is, mint Sarka Kata, aki 10 és 5 km-t is vállalt, Rákóczi Ferenc és Vadon János rádiós műsorvezetők, Váczi Eszter jazz énekesnő. A politikusok sem maradtak ki a sorból, indult dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Révész Máriusz, kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.