A nők és a maratoni futás

1967-ben a Boston Maratonon egy férfi versenyigazgató erőszakkal próbálta eltávolítani a pályáról Kathrine Switzert – csak azért, mert nő. Switzer azonban ellenállt, több férfi futótársa is segítségére sietett, így ő volt az első nő, aki hivatalosan is célba ért a Boston Maratonon, és a világsajtó hírként ismertette tettét a 42195 méteres távon. Egy kis turpisság a dologban, hogy a nevezési lapjára csak annyit írt: K. V. Switzer. De előtte volt már hasonló eset, de egy pár évvel korábban Joan Benoit a rövid hajával, fiús alkatával fel sem tűnt a versenybíráknak. De bárki is volt az első, bebizonyították, hogy téves az az nézet – melyet akkoriban sok férfiedző hangoztatott -, hogy a maraton nem nőknek való táv.

Az első Nemzetközi nőknek szóló futóversenyt – éppen Kathrine Switzert kezdeményezésére, aki akkoriban az AVON kozmetikai cégnél dolgozott – ,  1978-ban rendezték meg, amelynek hatása – nagyon sok sportember és a résztvevő nők szerint – a jelenben is meghatározó. A forradalmian új versenysorozat lehetőséget adott a nőknek a versenyzésre és a későbbi generációkat rendszeres testedzésre ösztönözte. A 27 országban megrendezett 200 versenynek több mint egymillió résztvevője volt. A versenysorozat nem csak a sportolás iránti igényt ébresztette fel az emberekben, hanem abban is fontos szerepe volt, hogy végül 1984-ben, a Los Angeles-i olimpián, a női maratoni futás hivatalosan olimpiai versenyszám lett. Érdekesség, hogy az a Joan Benoit lett az első női maratoni olimpiai bajnok, aki Kathrine előtt már inkognitóban végigfutotta a Boston maratont.

Az első csak nőknek szóló maratont – afféle nem hivatalos világbajnokságként – 1978-ban, Atlantában rendezték meg több száz indulóval, és 17 ország 20 legjobb versenyzőjének a részvételével. Az első Avon Maratont Martha Cooksey (USA) nyerte néhány perccel Monspart Sarolta előtt, aki – hasonlóan Kathrine Switzerthez -, itthon, a Csepel Maratonon állt be a férfimezőnybe, és teljesítette sikeresen első maratonját. Ő volt az első nő Európában, aki három órán belül ért célba a 42 kilométeres távon.

-Sz-